mandag 5. september 2011

Manipulert


Ja jeg "manipulerer" bildene mine, som de fleste andre fotografer. Så fort rawfilene endres i lightroom og photoshop er manipuleringen i gang. Jeg endrer ikke innholdet i bildene, men jeg endrer noen ganger stemningen ved hjelp av bildebehandling. Lyst og koselig kan bli mørkt og mystisk ved få enkle grep. Dette er teknikker som med litt kunskap kunne gjøres i mørkerommet i de analoge dager. En del av manipuleringen utføres allerede i opptaksøyeblikket ved hjelp av bla.  over- og undereksponering. 
Denne type "manipulering" er fullt ut akseptert i de flestes øyne - de fleste med litt basic kunnskap i Photoshop benytter seg av denne muligheten. Den digitiale bildeflyten gir utrolige muligheter til å skape bilder akkurat slik man vil ha dem.
Så har vi de som faller for fristelsen og endrer innhold i bildene. Fotofikling er fullt ut akseptert i mange sjangre, men innen dokumentarisk naturfoto er det absolutt og fullstendig uakseptabelt. Det har jo som mange har fått med seg kommet sjokkerende avsløringer i helgen, hvor en av nordens mest annerkjente naturfotografer har klipt og limt inn elementer fra andres åndsverk inn i sine egne bilder. Dette er ikke bare manipulasjon, men også rent tyveri. 
Det er ikke bare nevnte fotograf som har jukset. Jeg har sett flere andre eksempler på juks, blandt annet i Biofoto sin konkurranse, men dette har utrolig nok passert juryens lett ukritiske øyne. En liten avsporing; hva med vinnerbildet i NNPC? Konkurransreglene var rimelig tydelige. Originalene kunne ikke beskjæres mere enn 25%, og så vinner et panoramabilde...(syns forresten denne regelen er meningsløs, men regler er vel til for å følges?)
Jeg er ikke ute etter å arrestere eller henge ut noen, men ber om at regler skjerpes i konkurranser. Rawfilene bør vedlegges som et bevis uansett, i alle fall når det gjelder premierte bilder. Jeg har selv deltatt og blitt premiert i konkurranser og har aldri blitt bedt om å legge ved rawfiler. Bildene kunne like gjerne vært fiklet frem, de trengte jo ikke en gang å ha vært mine egne...
Nå må alle ta et felles ansvar og redde troverdigheten til fotografiet som et dokumentarisk bevis. Det blir som dopingavsløringer i en idrettsgren, alle de som presterer over gjennomsnittet blir automatisk mistenkeliggjort. Jeg kan i alle fall love at jeg ikke lenger gidder å tie når jeg fatter mistanke om juks, og at jeg skal fortsette å være en ærlig fotograf.
Ønsker jukserne god bedring - og håper at naturfoto etter hvert blir en "ren" aktivitet. 4 kommentarer:

 1. I store naturfotokonkurranser er det ikke uvanlig å kreve raw-fil som bevis, og en tredjedel av bildene som kom til finalen i European Wildlife Photographer of the Year ble diskvalifisert i vår etter gransking av originalen.

  Men hva gjorde du med det du mente var juks i Biofoto? Ba du rette vedkommende om å sjekke saken? Det er vel bedre å ta fatt i konkrete tilfeller enn å si det så generelt som du gjør nå - det kan oppfattes som en litt ubehagelig mistenkeliggjøring for dem som har sitt på det tørre.

  Ellers syns jeg at alle bør være forberedt på å vise fram originalen hvis man har dokumentert noe uvanlig. Ekstraordinære påstander krever ekstraordinære bevis, som det heter i skeptikerkretser, og som fotograf blir i alle fall ikke jeg fornærmet om noen vil se råfila. (Men jeg blir gretten hvis noen anklager meg for juks uten å sjekke saken først.)

  SvarSlett
 2. Kloke ord Stig Børre ! Vi er mange som ikke tør å spørre om vi er usikre på om et bilde er ekte eller ikke. Vi er nok litt naive, tror det beste om folk og liker ikke å gå inn i følelsesladede diskusjoner hvor det KAN HENDE at vi tar feil. Det er fort gjort å bli stemplet som missunnerlig, ukyndig, kranglefant etc. Det kan oppleves veldig ubehagelig. Dessuten tar det tid, kan bli mye meldinger frem og tilbake.

  Om vi ser bilder som nesten er for gode til å være sanne bør vi reagere. Tørre å så spørre.

  Det blir spennende å se hva som kommer til å skje i tiden fremover.

  SvarSlett
 3. Jeg har ikke lyst til å henge ut noen, men jeg regner med at rette vedkommende føler seg truffet hvis han leser dette. Det er snakk om ett tilfelle i Biofotokonkurransen som jeg mener er fusk. Var i kontakt med Biofoto etter at jeg oppdaget uregelmessigheter med bildet. De viste liten Interesse i å ta dette videre. "Juryen har talt" var svaret jeg fikk. Alle som har rent mel i posen kan føle seg helt trygge.

  Poenget mitt er at det ikke bør være så lett å slippe unna med juks i fremtiden. Syns alle bør ha en sunn skepsis og litt mere kritiske øyne fremover. Det vil gangne ryktet til naturfotoet å få luket vekk rasket så fort som mulig.

  SvarSlett
 4. Absolutt kloke ord Stig Børre. Fint bilde forresten.

  Bildemanipuleringer vil man alltid se.. Som for eksempel siste vinner av runden til Årets fotograf i bladet fotografi... Sikkert noen som ser at de 2 hundene - faktisk er en og samme hund - bare dublisert... Kanskje ikke noe galt i det... jeg bare spør?!...

  Selv gjør jeg som deg Stig Børre... leker med lys og kontraster i PS. Og jeg har også laget kunstneriske manipulasjoner, men da vært ganske tydelige på dette (flere eksponeringer lagt oppå hverandre feks) Vi får håpe saken som har vært i helgen taes til ettertanke...

  Ha en fin dag
  mvh
  Håvard

  SvarSlett